Olofssons Bageri – Stolta Vinnare av Norrlandsbjörnen 2024

 

Vi är otroligt glada och stolta över att kunna dela med oss av nyheten att Olofssons Bageri har vunnit Norrlandsbjörnen för Norrbotten 2024! Denna prestigefyllda utmärkelse delas årligen ut av Norrlandsförbundet för att hylla personer eller verksamheter som gjort betydande insatser för Norrlands utveckling eller satt norrländska förhållanden på kartan. Det bästa av allt? Detta är andra gången vi får denna hedersutmärkelse – första gången var 2008.

Motiveringen till årets pris lyder:

"Olofssons bageri tilldelas Norrlandsbjörnen för Norrbotten 2024 för mycket framgångsrikt företagande och entreprenörskap med att ta tillvara på yrkeskunnande och hantverk och med nyttjande av norrbottniska råvaror."

”Att återigen bli uppmärksammade på detta sätt är en fantastisk bekräftelse på vårt arbete. Vi uppskattar det jättemycket och det ger oss kraft och energi att fortsätta vår mission, Riktigt bröd från Norrbotten” säger Bengt-Olof Olofsson, VD Olofssons Bageri.

Läs mer om alla pristagare och Norrlandsförbundet här.

En resa från timmerstuga till modernt bageri

Olofssons Bageri startade 1947 när bröderna Bengt och Gunnar började baka bröd i en liten timmerstuga i Överkalix. Vid den tiden var bakningen helt manuell med degar i trätråg och vedeldade ugnar. Leveranserna till kunder skedde per cykel av bröderna själva. På 50-talet expanderade familjeföretaget, ett nytt bageri byggdes och produktionen mekaniserades.

Under de följande decennierna växte verksamheten ytterligare. En generationsväxling ägde rum och bröderna Per-Erik, Bengt-Olof och Mikael tog över. I början av 2000-talet flyttade bageriet in i ett helt nytt, modernt bageri. Trots alla dessa förändringar och framsteg har vi alltid hållit fast vid våra grundrecept och traditioner och vi använder oss av lokala råvaror i så stor utsträckning som möjligt. Exempelvis vattnet från Halljärvs kallkälla, klassificerat som ett av landets bästa kranvatten av Svenskt Vatten, garanterar att våra produkter alltid håller toppkvalitet.

Tradition mött av innovation

På Olofssons Bageri värderar vi både hantverk och teknologi högt. Vi genomför kontinuerligt bageriutbildningar för att säkerställa att vår personal har det bästa yrkeskunnandet inom både traditionellt hantverk och automatiserad produktion. I maj 2024 tar vi nästa stora steg genom att övergå till att frysa hela produktionen, vilket innebär effektivare produktion, jämnare kvalitet, mindre svinn och en större marknad. Dessutom möjliggör det ökat samarbete med små leveransbagerier.

Framtiden ser ljust ut, och det är tack vare er – våra fantastiska kunder och dedikerade personal. Vi ser fram emot att fortsätta dela glädje, gemenskap och naturligtvis fantastiskt bröd med er.

Tack för att ni är med oss på denna härliga resa!

Mvh

Bengt-Olof Olofsson, VD Olofssons Bageri

 
 
Bengt-Olof Olofsson